Onze klanten waarderen ons met

Klanten waarderen ons met

Dakterras aanleggen?

Veel mensen dromen van een huis met een tuin, maar vooral in stedelijke gebieden is dit vaak niet mogelijk. Bewoners moeten het met een balkon of loggia doen. Toch zijn er meer mogelijkheden om lekker met vrienden en familie van de zon te genieten. Bijvoorbeeld door het aanleggen van een dakterras.

Kan ik een dakterras aanleggen?

Mocht u een koopappartement hebben dan liggen er wellicht kansen om een mooi dakterras aan te leggen. Hiervoor hoeft u zelfs niet altijd op de bovenste verdieping te wonen. Soms zijn er ook mogelijkheden om een dak via een algemene ruimte te bereiken. Het mooiste is een terras die benader is met een vaste trap. In het dak wordt een daktoetredingsraam gemaakt met gasveren, zo komt er daglicht binnen en is het luik gemakkelijk te openen.

Wat komt er kijken bij het aanleggen van uw dakterras?

Voordat u begint met de aanleg van een dakterras is het belangrijk om te weten dat u het een en ander moet regelen. Zo heeft u ten alle tijden toestemming nodig van de VvE, omdat het dak een gemeenschappelijk deel van de splitsingsakte is. Houd er wel rekening mee dat de toestemming persoonsgebonden is. Als de woning verkocht word gaat deze toestemming dus niet automatisch mee naar de volgende koper. Dit kan wel geregeld worden door bij een notaris de splitsingsakte en tekening te wijzigen. Om dit exclusieve gebruiksrecht verkrijgen worden er bijvoorbeeld afspraken gemaakt dat toekomstige onderhoudskosten aan het dak voor degene is die het gebruiksrecht heeft. De notariskosten worden vaak betaald door degene die het wil wijzigen.
Naast toestemming van de VvE is de kans groot dat u een omgevingsvergunning nodig heeft. Hiervoor zijn bouwkundige tekeningen nodig van de bestaande en toekomstige situatie. In het tekeningenarchief van u gemeente zijn vaak nog tekeningen van de bestaande situatie te verkrijgen. Als deze tekeningen goed genoeg zijn, scheelt dat in de kosten voor de nieuw te maken tekeningen.
Om te kijken of uw dak sterk genoeg is om als dakterras te functioneren, berekent de constructeur wat nodig is. Deze gegevens moeten tevens worden ingediend bij uw aanvraag.

De aanvraag van een vergunning is maximaal acht weken (gemeenten hebben de mogelijkheid om deze termijn eenmalig te verlengen met zes weken). Binnen deze acht weken moeten ze een beslissing nemen over uw aanvraag. Als de aanvraag positief is, hebben belanghebbende nog zes weken de tijd om bezwaar aan te tekenen. Dit zijn vaak buren die het aangezicht niet mooi vinden of hun privacy aangetast vinden worden. Overleg met buren kan dit wellicht voorkomen.

Wanneer mag je starten met bouwen van het dakterras?

De doorlooptijd van de vergunning kan goed benut worden voor het vinden van een aannemer. Aannemers hebben het over het algemeen druk en het is dus belangrijk om tijdig afspraken te maken over de prijs, kwaliteit en planning. Op sommige onderdelen zit ook levertijd en om geen risico te lopen wordt hiermee gewacht totdat de vergunning is afgegeven.
Wanneer de vergunning verleent is en de materialen geleverd zijn, kan de aannemer beginnen met de werkzaamheden. Houd er rekening mee dat de werkzaamheden niet alleen plaatsvinden op het dak. Vaak moet er een trap aangelegd worden, moet er een gat gezaagd worden in het dak.

Handig om rekening mee te houden!

Wanneer u aan het aanleggen van een dakterras denkt, is het verstandig om goed te bedenken hoe u het gebruik van uw terras zo comfortabel mogelijk kunt maken. Wanneer u op uw nieuwe terras zit, op een zwoele zomeravond, dan vindt u het vast sfeervol om lichtpunten te hebben. Daarom is het belangrijk dat er ook een elektriciteitsaansluiting komt. Naast deze sfeerverlichting heeft u dan ook de mogelijkheid om een koelbox aan te sluiten of uw mobiele devices op te laten. En wanneer u wilt genieten van sfeervolle planten op uw terras houdt er dan rekening mee dat het fijn is wanneer er een waterpunt in de buurt is. Zo hoeft u niet steeds naar beneden om water te halen en kunt u uw planten eenvoudig water geven.

Als de werkzaamheden de afgerond, kunt u heerlijk van zonnig dagen op uw terras genieten.

Stappenplan voor uw dakterras

  • Neem allereerst de stap om uw droom te realiseren.
  • Denk goed na over hoe u uw dakterras wilt hebben.
  • Bespreek uw plannen met de buren.
  • Regel de benodigde vergunning en toestemmingen.
  • Contracteer een aannemer.
  • Geniet!

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *