Onze klanten waarderen ons met

Klanten waarderen ons met

Een bouwbegeleider, handig?

Iedereen kent wel, van die anekdotes rondom verbouwingen. Het begint met een fantastisch idee waarbij je niet kan wachten om van start te gaan. Een aanbouw, een renovatie van uw woning, een tuinhuis of misschien wel een nieuwe woning. Mooie wensen en alleen de voorpret er naartoe is al een beleving op zich.
Vol goede moed ga je van start, je benadert de juiste vaklui en zo gezegd zo gedaan.

Terwijl je week in, week uit wegdroomt over het eindresultaat neemt langzaamaan een onaangenaam buikgevoel het over. Er lijkt van alles mis te gaan… De vergunning op zich heeft maanden in beslag genomen. Om nog maar niet te beginnen over de levering van materialen. Het lijkt de wet van Murphy wel, het een na het ander gaat mis. En tot overmaat van ramp voelt de aannemer een andere urgentie dan jijzelf. Stress, ergernis en onzekerheid of je er goed aan hebt gedaan neemt de overhand.
En natuurlijk verloopt niet elke verbouwing op deze manier, want er zijn gelukkig veel goede vaklui. Om die te vinden is echter niet altijd even makkelijk, zeker niet wanneer je zelf niet thuis bent in deze markt. Een bouwbegeleider kan hierbij uitkomst bieden. Hij ontzorgt tijdens het hele proces, zodat je zorgeloos kunt uitkijken naar het eindresultaat.

Waarom een bouwbegeleider?

Een (ver)bouwproject neemt tijd in beslag. Veel mensen hebben die tijd niet. Daarbij is het bouwproces niet voor iedereen eenvoudig. Dit kan leiden tot stress en frustratie. Heb ik een vergunning nodig? Hoe vraag ik die aan en wat heb ik er voor nodig?. Dit zijn allemaal stappen waarover nagedacht moet worden en die tijd en geld kosten. Ook moet er nagedacht worden over een aannemer en offertes die aangevraagd moeten worden. Al met al best een zoektocht.

Een bouwbegeleider of adviseur helpt je met alle stappen in het bouwproces. Tijdens de eerste gesprekken wordt de haalbaarheid en de verwachtingen besproken. Dit voorkomt teleurstellingen als u verder bent in het proces. Alle facetten die erbij komen kijken worden meegenomen in de planvorming. Zorgen draagmuren voor beperkingen, kan het leidingwerk eenvoudig verlegd worden, is er toestemming nodig van een VvE, wat geeft het bestemmingsplan voor (on)mogelijkheden? Dit zijn maar een handje vol vragen die naar voren kunnen komen uit uw ideeën en wensen. Een bouwbegeleider neemt deze zorgvuldig met u door en voorziet u van advies zodat u een goede keuze kunt maken.   

Omgevingsvergunning

Het kan zijn dat u een omgevingsvergunning nodig heeft. Het hangt van uw bouwplan af, wat u daarvoor nodig heeft. Dit kan soms verder gaan dan alleen bouwkundige tekeningen. Zo kan het zijn dat een constructeur berekeningen moet maken. Ook kan het zijn dat er een asbestinventarisatierapport nodig is of ventilatieberekeningen.
Een bouwbegeleider  helpt u vanuit zijn netwerk aan de juiste mensen. Het is belangrijk om dit zorgvuldig te doen. Zo kan de vergunning namelijk compleet worden ingediend en is de kans op vertraging kleiner. Doorlooptijden met de gemeente zijn soms lang. Een goede communicatie is van belang. Een bouwbegeleider kan namens u met de gemeente communiceren.

Contract met de aannemer

bouwkundig advies Pijnacker Nootdorp-Den-Haag-Zoetermeer-Delft-Rotterdam

Wanneer de vergunning verleend is kan de aannemer gecontracteerd worden. Bij een grotere verbouwing is het goed om de werkzaamheden vast te leggen in een contract. Onderdeel van het contract zijn de bouwtekeningen, de constructieberekeningen, de vergunning en eventueel andere adviezen of berekeningen. Het kan in dit geval ook handig zijn de werkzaamheden vast te leggen in een bestek of technische omschrijving. Hierin staat precies vermeld wat er geleverd en uitgevoerd wordt. Een bouwbegeleider kan deze technische omschrijving voor u opstellen, of als de aannemer deze aanlevert met zijn offerte, voor u beoordelen. Een goede beoordeling van een technische beschrijving is belangrijk. Het komt helaas regelmatig voor, dat tegen de verwachting van de klant in, niet alle werkzaamheden zijn opgenomen in de aanbieding. Dit leidt tot een meerwerkopdracht en daarom tot hogere kosten.  

Advies tijdens de uitvoering

Tijdens de werkzaamheden komen er nagenoeg altijd onvoorziene zaken naar voren. De aannemer zal mogelijke problemen met de klant willen bespreken. Deze gesprekken vinden veel mensen lastig. Een bouwbegeleider kan dit gesprek voor je aangaan. Is de geboden oplossing noodzakelijk? Had de aannemer dit kunnen voorkomen? Is eventueel meerwerk terecht? Laat je hierin vooral adviseren.

Eindelijk klaar!

Iedereen kijkt uit naar het eindresultaat. Voordat het genieten gaat beginnen zal het werk opgeleverd moeten worden. Het is van belang om op dit moment alle mogelijke gebreken vast te leggen op het proces verbaal van oplevering. Het is vaak lastig om achteraf nog gebreken hersteld te krijgen. De bouwbegeleider kan voorkomen dat er zaken vergeten worden en dat de aannemer zijn plichten nakomt.

MRK bouwmanagement & advies kan u op verschillende fasen van het bouwproces helpen.

  • Adviseren in de planvorming en het verzorgen van de aanvraag voor een omgevingsvergunning;
  • Het contracteren van een aannemer en zorgdragen voor het contract;
  • Het begeleiden van de uitvoering;
  • Het opleveren van uw bouwproject.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *