Onze klanten waarderen ons met

Klanten waarderen ons met

Geen omgevingsvergunning nodig? Of toch wel?

Voor (ver)bouwen is vaak een omgevingsvergunning nodig. In sommige situaties is een vergunning niet nodig, bijvoorbeeld voor een dakkapel aan de achterzijde van de woning. Of toch wel? Sinds 2003 bestaat het vergunningsvrij bouwen en in 2014 zijn de regels “versoepeld”.

Veel mensen hebben weleens gehoord dat een dakkapel of een schuurtje in de tuin vergunningsvrij is. Mocht je verbouwingsplannen hebben dan is het raadzaam om goed na te gaan of uw plan wel echte vergunningsvrij is.

Omgevingsvergunning

Dakkapel

Een veel voorkomende wens is een dakkapel op de woning. Deze is in veel gevallen vergunningsvrij aan de achterzijde van de woning.

Wat veel mensen niet weten is dat deze wel aan maximale afmetingen verbonden is. Wijkt u hiervan af bent u toch vergunning plichtig. Wilt u de dakkapel op het zijdakvlak plaatsen, volgen er meer beperkingen. Zo mag het dakvlak niet naar openbaar toegankelijk gebied gekeerd zijn, want dan is er weer wel een vergunning nodig.

Laatst hadden wij een opdracht om een vergunning aan te vragen voor twee dakkapellen op het linker en rechter zijdakvlak van een vrijstaande woning. De rechtergevel keek uit op een stuk eigen weg met recht van overpad met twee andere woningen. Het was niet duidelijk of deze nu wel of niet naar het openbaar gebied gekeerd was. Hierop toch even contact gezocht met de gemeente. De uitkomst was verrassend.

In het gewijzigde bestemmingsplan was de voorgevelrooilijn op de rechterzijgevel gelegd, waarmee deze dakkapel sowieso vergunning plichtig werd, maar hierdoor veranderde de linker zijgevel in de achtergevel en was de dakkapel op dit dakvlak ineens vergunningsvrij ondanks dat deze naar het openbaar toegankelijke gebied gekeerd is.

Overige bouwwerken

Er zijn nog vele mogelijke type bouwwerken die in uw situatie vergunningvrij kunnen zijn. Voor bijbehorende bouwwerken zoals aanbouwen, uitbouwen en bijgebouwen kan het lastig zijn om te bepalen of uw plan vergunningsvrij is. Op de site van de rijksoverheid staan de stappen weergegeven om te bepalen uw plan vergunningvrij is. Het bepalen van het achtererfgebied is de eerste stap, dit is voor tussenwoningen eenvoudig, maar wanneer de woning zich op een hoek bevind of vrijstaand is, kan dit lastiger worden. De overheid heeft diverse animatiefilmpjes gemaakt om hier meer duidelijkheid in te geven. Dit is handig als je meer informatie wilt. https://www.infomil.nl/onderwerpen/integrale/omgevingsloket/links-olo/video-begrippen-erf-achtererfgebied/

Bouwbesluit en overige regelgeving

Wanneer u (ver)bouw plannen heeft en deze vergunningsvrij kunnen worden uitgevoerd, hoeft u geen rekening te houden met het bestemmingsplan en de Welstand(snota). Houdt er wel rekening mee dat u moet voldoen aan andere wet- en regelgeving. Regels uit het bouwbesluit, maar ook het burenrecht is van toepassing. Het is uw verantwoording om hier aan te voldoen. Hier leest u meer over het bouwbesluit: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/bouwregelgeving/bouwbesluit-2012. Meer informatie over burenrecht vindt u hier: https://watmagikbouwen.nl/burenrecht/.

Advies

Heeft u (ver)bouwplannen zoek dan goed uit wat wel en niet kan. Op internet is veel informatie te vinden. Mocht u dit lastig vinden of hier geen tijd voor hebben, schakel dan een adviseur in die gewend is om met deze regelgeving om te gaan en makkelijk met de gemeente schakelt.

MRK bouwmanagement & advies kan u helpen met deze vragen en bepalen of een omgevingsvergunning nodig is. 

Mocht een vergunning nodig dan zijn kunnen wij u ook van dienst zijn met de volgende werkzaamheden:

  • Adviseren in de planvorming en het verzorgen van de aanvraag voor een omgevingsvergunning;
  • Het contracteren van een aannemer en zorgdragen voor het contract;
  • Het begeleiden van de uitvoering;
  • Het opleveren van uw bouwproject.

U kunt meer informatie vinden op https://mrkbouwmanagement.nl/particulier/ of neem contact met ons op via Tel: 085-3030018 of per mail: info@mrkbouwmanagement.nl

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *